Компанія
Продукція
Новини
Споживачам
Корисно знати
Рецепти
Співробітництво
Контакти
07.03.2009
Компанія КАМА відмічаєсвоє 15-річчя. Історія Компанії бере свій початок 7 березня 1994 року з пуску першої лінії по виробництву фасованої соняшникової олії. |
Корисно знати Інформативні статті про корисні властивості та якості олії. Особливості екзотичних складів. наукові дослідження по темі
Рослинна олія «КАРОТІНО» –
ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ 15 квітня 2006 р. Автор: К.м.н. Португалов С.Н. ВНІЇФК Москва Жити по вибраній кожною людиною дієті – той напрям профілактичної медицини і харчової біотехнології, який в 21 столітті створить реальні передумови збільшення середньої тривалості життя. У свою чергу це можливість тривалого збереження фізичного і духовного здоров'я, соціальне і етичне задоволення, активному життю в літніх і народження здорового покоління. Останнім часом пробіотики і продукти функціонального харчування складають не більше 3% всіх відомих харчових продуктів. Проте, судячи по прогнозах провідних фахівців світу в області харчування і медицини, в найближчих 15-20 років їх доля досягне 30% всього продуктового ринку. При цьому вони на 35-50% витіснять з сфери реалізації багато традиційних лікарських препаратів в арсеналі засобів збереження здоров'я, профілактичної і відновної медицини. Останніми роками до складу харчових продуктів стали додавати цілющі речовини, що виділяються як з рослинної, так і з тваринної сировини. Цей підхід і є основа функціонального харчування людини. Функціональне харчування – найбільш сучасний і перспективний підхід в рішенні глобальної задачі оздоровлення людини, оптимізації умов його життя. Функціональне харчування вигідно відрізняється від всіх новомодних течій в науці про харчування. Всім відомо, що в одній з найбільш консервативних наук про здоров'я останніми роками панує бум. Як гарячі пиріжки з печі дістають все нові і нові «технології прориву» в правильному харчуванні людини. Проривів багато. Ось з'явилися дієти, засновані на виключенні з раціону харчування продуктів, які нібито протипоказані індивідові генетично. Так ні ж, виявляється головне для здорового харчування – це правильний набір мікроелементів. «Ні» - кричать інші, - «Порятунок в регулярних чищеннях організму!» Традиційна китайська і особливо японська кулінарія врятують здоров'я російської людини. Механізм настільки зворушливої турботи всіх безкорисливих рятівників людства від всіх бід неправильного харчування, загалом однаковий: вибирається те або інше давно відоме положення дієтології (або як зараз модно називати цю дисципліну «нутрициології»), гіпертрофується до абсурдних масштабів, обов'язково підбирається нескладна наочна методика попереднього обстеження і далі йде розкручування жорстко по правилах мережевого маркетингу, за допомогою якого довірливій людині можна і слона продати. І харчові алергени давно відомі, і про важливість мікроелементів для правильного харчування ніхто не сперечається, і чищення корисні (пригадаєте хоча б пости). Виникає закономірне питання: ЯК ПРАВИЛЬНО ХАРЧУВАТИСЯ, НЕ УДАЮЧИСЬ До ГЕМОКОДУ, МІКРОЕЛЕМЕНТАМ І ІНШИМ «НОВАЦІЯМ»? Найпоширеніші натуральні добавки для продуктів функціонального харчування — похідні сої: волокна, білки, лецитин. Лецитин містить холін, який знижує рівень \"поганого" холестерину в крові і покращує роботу серця, печінки і мозку. Соєві ізофлавони, як свідчить ряд досліджень, полегшують симптоми менопаузи, благотворно впливають на серце, простату, імунну систему і щільність кісткової тканини. Але на першому місці для функціонального харчування людини, звичайно ж, стоять ненасичені (неграничні) жирні кислоти і антиоксиданти з природних джерел, багато представлені в рослинній олії. Серед таких продуктів найбільш коштовним представляється на сьогоднішній день червона пальмова олія «CAROTINO», мало відома російському споживачеві. У справжній публікації в доступній формі коротко приведені результати досліджень, які проводилися для вдосконалення харчування провідних спортсменів країни – чемпіонів світу, Європи і Олімпійських ігор. «CAROTINO» (виробництво фірми «Carotino Sdn.Bhd.», Малайзія) - харчовий продукт, що містить натуральну нерафіновану не дезодоровану пальмову олію з високим вмістом ненасичених жирних кислот, вітаміну Е (? -токоферола) і токотриєнолів. Якщо за змістом ненасичених жирів пальмова олія не поступаються оливковій і іншим рослинним оліям, наявність в нім вітаміну Е і особливо токотриєнолів робить цей продукт унікальним серед подібних. Токотрієноли відносяться до групи токоферолів, їх біологічна активність спрямована на посилення антиоксидантної дії вітаміну Е. Пальмова олія є єдиним природним джерелом токотриєнолів. Для досліджень продукт був представлений в харчовій формі двох видів: - 100% натуральна червона пальмова олія в рідкому вигляді (у пляшках по 550 мл); - гліцеринових капсулах, що містять по 1 мл концентрату ? -токоферола і токотриєнолів з червоної пальмової олії. Установлено, що вживання «CAROTINO» протягом 18 днів по 2 капсули три рази в день або вживання даного продукту разом з їжею (по одній столовій ложці три рази в день) надає позитивну дію на функціональний стан спортсменів. Виявлена в експерименті дія продукту «CAROTINO» підтверджується динамікою лабільних компонентів тіла: на тлі постійного вживання продукту спортсменами знижується маса тіла, при цьому зменшується маса жиру і не відбувається втрати м'язової маси. Даний ефект позитивно позначається на показниках загальної аеробної витривалості спортсменів дослідної групи. Вживання дослідженого продукту нормалізує показники жирового обміну (рівень холестерину і особливо тригліцеридів) і прискорює відновлення стану печінки (рівень ферментів АЛТ, АСТ). В цілому, вживання полегшує і прискорює адаптацію організму спортсменів до об'ємних навантажень аеробної спрямованості. Яких не будь побічних ефектів використання «CAROTINO» в обох досліджених харчових формах не виявлено.
Продовження і поліпшення якості життя
14 травня 2004 р.
Автор: Шилов Олександр Михайлович, Професор д.м.н., зав.кафедрой: «Невідкладні полягання в клініці внутрішніх хвороб» Московська Медична Академія. Урбанізація суспільства веде до інтенсифікації суспільно-громадського життя людини, супроводжується гострим і хронічним стресом у функціонуванні органів і систем нашого організму, з активним вживанням біологічних компонентів, що беруть участь у відновленні їх структури і функції. Урбанізація суспільства веде до інтенсифікації суспільно-громадського життя людини, супроводжується гострим і хронічним стресом у функціонуванні органів і систем нашого організму, з активним вживанням біологічних компонентів, що беруть участь у відновленні їх структури і функції. В даний час є величезний перелік харчових добавок, мета яких компенсувати брак вітамінів і біологічно активних компонентів, що беруть участь в життєдіяльності нашого організму і здатних захищати нас від розвитку патологічних процесів в серцево-судинній системі, що призводить до ураження серця, центральної нервової системи, судин, нирок і інших органів. Зокрема, широко використовуються вітаміни А, Е, кофермент Q10 (Убіхинон), які відносяться до антиоксидантів – захисники мембран кліток, функціональних одиниць різних органів. Антиоксиданти – блокують активацію вільнорадикальних процесів (утворення активних форм кисню) і перекисного окислення ліпідів (ПІВ) клітинних мембран, що мають місце при розвитку ОЇМ, ішемічного і геморагічного інсультів, гострих порушень регіонального і загального кровообігу. Їх дія реалізується через відновлення вільних радикалів в стабільну молекулярну форму, не здатну брати участь в ланцюзі аутоокислення. Антиоксиданти або безпосередньо зв'язують вільні радикали (прямі антиоксиданти), або стимулюють антиоксидантну систему тканин (непрямі антиоксиданти). CAROTINO (олія червоних пальмових плодів, містить провітаміни А, вітаміни Е, кофермент Q10) - природний антиоксидант. Природні антиоксиданти діляться на дві форми: гідрофільна (аскорбат і глютатіон) і липофільна (убіхинон і Альфа-Токоферол). Убіхинон (коензим Q10) займає центральне місце в антиоксидантній системі, його вміст в міокарді значно вищий, ніж у всіх останніх тканинах різних органів. З віком вміст убіхинона в мікарді знижується в 1,5 – 2 рази, що значно знижує захисну роль антиоксидантної системи. Коензим Q10 вітаміноподібна речовина вперше була виділена з мітохондрій бичачого серця американським ученим Ф.Крейном в 1957г, К.Фолкерс в 1958 г. визначив його структуру. Другою офіційною назвою коензиму Q10 є убіхинон (усюдисущий хінон), оскільки він міститься в різних концентраціях практично у всіх тканинах тваринного походження. У 60-х роках була показана роль Q10 як про електронного переносника в дихальному ланцюзі мітохондрій – «фабрика» внутріклітинної енергії. У 1978 г П.Мітчел запропонував схему, що пояснює участь коензиму Q10 як в електронному транспорті в мітохондріях, так і в сполученні процесів електронного транспорту і окислювального фосфорилування, за що отримав Нобелівську премію.. Коензим Q10 ефективно захищає ліпіди біологічних мембран і ліпопротеїдні частки крові (фосфоліпіди –«мембранний клей») від руйнівних процесів перикисного окислення, оберігає ДНК і білки організму від окислювальної модифікації, в результаті накопичення активних форм кисню (АК). Коензим Q10 синтезується в організмі з амінокислоти – Тирозин за участю вітамінів В 2, В3, В6, В12, З, фолиевой і пантотенових кислот, ряду мікроелементів. З віком біосинтез коензиму Q10 прогресивно знижується, а його витрата при фізичних, емоційних навантаженнях, в патогенезі різних захворювань і окислювальному стресі зростає. Більш ніж 20-ти літній досвід клінічних досліджень вживання коензиму Q10 в тисяч хворих переконливо доводять роль його дефіциту в патології ССС, що не дивно, оскільки саме в клітках серцевого м'яза найбільш великі енергетичні потреби. Захисна роль коензиму Q10 обумовлена його участю в процесах енергетичного метаболізму кардіоміоциту і антиоксидантними властивостями. Унікальність обговорюваного препарату в його регенеративній здатності під дією ферментних систем організму, що відрізняє коензим Q10 від інших антиоксидантів (вітаміни Е, А, З ?-каротин), які виконуючи свою функцію необоротно окислюються самі, вимагаючи додаткового введення. Клінічні дослідження останніх десятиліть показали терапевтичну ефективність коензиму Q10 в комплексному лікуванні ІБС, артеріальної гіпертонії, атеросклерозу і синдрому хронічної втоми. Накопичений клінічний досвід дозволяє рекомендувати вживання Q10 не лише як ефективний препарат в комплексній терапії СС захворювань, але і як засіб їх профілактики. Профілактична доза Q10 для дорослих – 15 мг/добу, лікувальні дози 30 – 150 мг/добу, а у випадках інтенсивної терапії – до 300 – 500 мг/добу. CAROTINO також містить вітаміни А і Е (природні антиоксиданти), причому активність провітаміну А в цій рослинній олії в 15 разів вище ніж в моркві, в 40 разів – ніж в зелених овочах і в 300 разів більш ніж в помідорах. Експериментальні дослідження показали профілактичний і лікувальний ефект CAROTINO при реперфузійному синдромі, документовані збереженням субклітинних структур кардіоміоцитів, підданих ішемічним стресом, і функції окислювального фосфорилування мітохондрій – «фабрика» внутріклітинної енергії. CAROTINO слід рекомендувати для профілактики і лікування СС захворювань, атеросклерозі, гіпертонічної хвороби, метаболічного синдрому Х, зміцнення імунної системи, нормалізації змінних процесів, діабеті, захворюванні очей, для профілактики онкологічних захворювань. Ця олія може бути ефективно використана в профілактиці і лікуванні дитячих інфекційних і шлунково-кишечних захворюваннях, як косметичний засіб по догляду за шкірою. Одна столова ложка CAROTINO відповідає добовій потребі дорослого у вітамінах А_, Е і коензиму Q10 для профілактики різних захворювань, а для дитяти досить однієї десертної ложки в день Якість і безпека CAROTINO підтверджені Інститутом харчування РАМН, Швейцарським Інститутом Вітамінів, Австралійським Фондом Серця і Російською Асоціацією «Маммологія» Таким чином, чітке уявлення про патофізіологічні механізми пошкодження кліток тканин і органів, підданих ішемічному стресу, в основі яких лежать метаболічні порушення – перекисне окислення ліпідів, що мають місце при різних захворюваннях СС, диктують необхідність включення антиоксидантів в комплексну профілактику і терапію різних патологічних станів. Глосарій Провітамін А (бета-каротин)
Провітамінами А є деякі каротиноїди (лютеїн, зеаксантин, лікопен і безліч інших речовин рослин), з яких найбільшою активністю володіє бета -каротин. Провітамін А – це сильний антиоксидант.
Функції провітаміну А в організмі: - підвищує імунітет; - покращує зростання кісткової тканини; - є прекрасним засобом в боротьбі із старінням і розвитком онкологічних захворювань; - підтримкою імунологічного статусу; - зменшує ризик серцево-судинних захворювань; - покращує зір; - укріплює волосся, нігті; - позитивно впливає на шкіру; - також необхідний при реабілітації після хіміо - і радіотерапії і ін. Вітамін Е (токофероли і токотриєноли)
Роль в живих тканинах: біологічні антиоксиданти, інактивуючі| вільні радикали і що тим самим перешкоджають розвитку вільнорадикальних процесів перекисного окислення ненасичених ліпідів.
Функції вітаміну Е (токофероли і токотриєноли) в організмі: - стабілізує жири крові; - знижує рівень холестерину в крові; - надає антитромботичну дію; - знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань; - сприяє розвитку плоду і доношуванню вагітності; - надає поновлюючу дію на структуру нервової тканини і ін. Кофермент Q10
Це життєво необхідна поживна речовина, яка грає ключову роль в енергетичних процесах всіх видів кліток тіла і, перш за все, серця.
Функції коферменту Q10 в організмі: - попереджає захворювання серцевого м'яза, клапанів судинної стінки; - знижує рівень холестерину і цукру в крові; - сприяє зниженню зайвої ваги; - скорочує ризик першого інфаркту міокарду. Сквален
Володіє яскраво вираженим протизапальним, антиоксидантним і протипухлинним ефектами.
Функції сквалеону в організмі: - біологічна цінність сквалеону полягає в тому, що він є структурною речовиною кліток людської шкіри; - механізм антипухлинної дії сквалеону заснований на збагаченні тканин і органів киснем, який сприяє інтенсивному переробленню поживних речовин; - Сквалеон в ході біологічних перетворень в організмі переходить у вітамін Д, підвищуючи імунітет і стійкість організму до різних захворювань
Оздоровче червоне пальмове масло Carotino
14 січня 2009 р.
Автор: д-р Андре Теріо, ад'юнкт-професор Гавайського університету до Гонолулу. Чи включили ви в свою дієту вітамін Е? Мабуть, що в дієту вашого кардіолога цей вітамін входить. Судячи по недавньому дослідженню, проведеному Асоціацією правильного харчування, 75% кардіологів рекомендують вітамін Е своїм пацієнтам і більше половини опитаних кардіологів приймають його самі. Живлення шкіри Як багато токотриенолов можна приймати і чи безпечно це? На що звернути увагу при купівлі вітаміну Е? Підведення підсумків
Кукурудзяне щастя: від супу до мамалиги
...
В розпал літа стільки овочів і фруктів, що так і хочеться зважитися на кулінарні експерименти і порадувати своїх близьких смачними і корисними стравами. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про такий популярний і улюблений багатьма злак як кукурудза. І хто знає, можливо, деякі з вас по-новому поглянуть на "царицю полів" і знайдуть їй гідне місце на своїй обідній тарілці, тим більше що з цього продукту можна приготувати величезну кількість страв: закуски, салати, супи і навіть десерти! У зернах кукурудзи містяться крохмаль (до 83,0%), жирна олія (до 10%), вітамін В1, В2, В6, РР, біотваней, нікотинова і пантотенова кислота, кверцетин (вітамін Р), клітковина (до 2,8%). Навіть з відходів кукурудзи навчилися отримувати користь - отримувати глютамінову кислоту, яка грає важливу роль в обміні речовин головного мозку і серця і є складовою частиною фолиевої кислоти, одного з компонентів, що підтримують нормальну кровотворну функцію. Кукурудзу використовують при лікуванні захворювань центральної нервової системи (епілепсія, психози, депресія) і прогресивної м'язової дистрофії. Кукурудза вважається одним з найсмачніших і доступніших джерел селену, і розумне включення кукурудзи в раціон є чинником профілактики онкологічних захворювань і процесів старіння. Отже жменя кукурудзяних пластівців, з'їдених вранці з молоком, - лише без цукру - може зіграти значну роль в профілактиці ракових захворювань. У Америці кукурудзяний хліб є дуже поширеним продуктом американської кухні. А що вже говорити про кукурудзяні пластівці і попкорн!!
РОСЛИННІ ОЛІЇ
Автор : Ганна Брикалова
7 січня 2009р. Олія соняшникова, оливкова, кукурудзяна. Трохи теорії. Вона володіє високими смаковими якостями і перевершує інші рослинні олії по поживності і засвоюваності. Бета-каротин - джерело вітаміну А - відповідає за зростання організму і зір. Рафінована олія багата вітамінами E і F. Оливкова олія. Найкращим вважається оливкова олія екстра класу. Кукурудзяну олію отримують із зародків кукурудзи.
КАШУ МАСЛОМ НЕ ЗІПСУЄШ?
грудень, 2008 год
Автор: Кандидат фармацевтичних наук І. СОКОЛЬСЬКИЙ. Зовсім недавно якість рослинної олії визначали лише за двома показниками: каламутне або не каламутне, є осад чи ні. Доля сучасного покупця незрівнянно важче, бо полиці магазинів уставлені безліччю скляних і пластикових пляшок з різними видами рослинної олії. Про смакові, кулінарні і корисні властивості рослинних олій, а також про деякі прийоми виробників, кожен з яких стверджує, що його масло «найкраще і якісніше», що, на жаль, далеко не завжди є правдою, і піде мова в цій статті.
Пісне масло в лавці гірке,
тухле, у людей дьоготь кращий. Та хіба, скажи на милість, не можна хорошим маслом торгувати? А. П. Чехів. У яру СМАЧНА І ЗДОРОВА ЇЖА Виробляються рослинні олії з плодів і насіння олійних культур. З кожної культури добувають свій вид олії, назва якого походить від назви рослини. Всі рослинні олії на 94—96% складаються з сумішей триглицеридів вищих насичених і ненасичених жирних кислот. Вважається, що харчова цінність ненасичених жирних кислот для організму людини вища, ніж харчова цінність кислот насичених. Смакові і корисні властивості рослинних олій залежать не лише від того насіння олійних рослин, з яких вони зроблені, але і від того, яким способом і до якої міри їх очистили. Отримують рослинні олії способом холодного або гарячого пресування, а також екстрагуванням з використанням органічних розчинників. У будь-якому випадку спочатку мають продукт більш менш темного кольору, з досить різким смаком і запахом, який потім піддають всілякому очищенню і рафінуванню. Традиційно так склалося, що ми в основному споживаємо олію соняшникову, рідше оливкову і кукурудзяну, ігноруючи всі інші. Але оскільки рослинні олії, отримані з різних олійних культур, відрізняються за складом, смаковим, кулінарним і корисним властивостям, навряд чи варто обмежуватися лише одним видом олії. Радимо, керуючись власним смаком, пробувати різні — можливостей скільки завгодно. Кедрова олія. Отримують холодним пресуванням плодів сибірського кедра. По смакових якостях і харчовій цінності ця олія не поступається кращим сортам оливкової олії. Вживають її для приготування салатів і страв, які готують без нагрівання. Кукурудзяна олія. Отримують із зародків зерен кукурудзи. У продаж надходить лише рафінована олія. Біологічна її цінність обумовлена високим вмістом лінолевої кислоти (до 48%), а також вітаміну Е. Використовують кукурудзяну олія для заправки салатів і обсмажування продуктів. Явних переваг перед соняшниковою або соєвою вона не має, проте в цій олії міститься деяка кількість супутніх речовин, завдяки чому смажені страви набувають особливого смаку і кольору. Оливкова олія. Отримують декількома способами з плодів різної міри зрілості олійного або оливкового дерева. Олія найвищої якості, що відрізняється високим вмістом коштовної олеїнової кислоти, — результат найпершого холодного віджиму оливок. Вона володіє фруктовим ароматом, особливим присмаком, злегка гірчить і має кислотність менше 1% (на пляшці європейського масла така категорія має позначення Extra virgin). Горіхова олія. Отримують з ядер волоських горіхів методом холодного віджимання. Дієтичними властивостями володіє лише свіжовичавлена нерафінована олія, в якої вишуканий смак і м'який горіховий аромат, воно прекрасно поєднується з салатами зі свіжих овочів, холодними соусами, стравами східної кухні. Соняшникова олія. Отримують пресуванням або екстракцією насіння більш ніж 50 сортів соняшнику. Залежно від міри очищення може використовуватися для заправки холодних страв і теплової обробки гарячих. Володіє всіма корисними властивостями рослинних олій і тому найпридатніша для споживання. Рапсова олія. Отримують з насіння рапсу — коштовної маслянистої рослини з сімейства хрестоцвітних, близького родича гірчиці. У продаж надходить лише рафінована рапсова олія. За смаком вона нагадує оливкову, по складу — кукурудзяну і є гідною дієтичною альтернативою і тому і іншому. Її можна використовувати для смаження, заправки салатів, випічки. Не дивлячись на ледве відчутний специфічний запах і легку гіркуватість, страви зберігають свій звичний смак, але виникає деяка пікантна нотка. Попит на рапсове масло в Європі постійно зростає, що можна пояснити дешевизною продукту і його поживністю. Соєва олія. Отримують з бобів сої, воно має солом'яно-жовтий колір, характерний запах і смак і містить 44—60% незамінної лінолевої кислоти. У їжу цю олія вживають лише в рафінованому, недезодорованому вигляді, нею добре заправляти салати, холодні закуски. Вона служить повноцінною заміною рафінованій, оливковій, кукурудзяній і соняшниковій олії, але її своєрідний запах не завжди подобається європейцям. Рафінована соєва олія легко переносить нагрів, тому на нім можна смажити м'ясо і рибу — вони набувають красивого золотистого відтінку. Бавовняна олія. Отримують з насіння бавовника. У їжу використовують лише рафіновану бавовняну олію, вона особливо популярно в Середній Азії, має золотисто-жовтий колір, специфічні слабо виражений запах і смак і містить 42—44% ліноленової кислоти. Полягає бавовняна олія з суміші рідких (70—75%) і твердих (25—30%) жирів. При зберіганні ці жири утворюють рясний пластівчастий осад. При охолоджуванні до 0°С олія повністю застигає, а при подальшому нагріванні плавиться і стає прозорою. Вживають її частіше всього для виробництва консервів, маргарину, кулінарних жирів. • Будь-яку рослинну олію, отриману методом холодного віджиму, зберігають в скляному посуді в темному прохолодному місці не більше 3—4 місяців. |
||
Адреса виробництва:
36014, Україна, Полтава, вул.Островського, 43 email: poltava-lab@kama.ua, тел: +38(0532)611861, факс +38(0532)50 9120
Центральний офіс:
02660, Україна, Київ, вул. М. Раскової, 11Б, оф. 404, а/с 19 e-mail: office@kama.ua, тел: +38(044)2390736, факс +38(044)2390736 |